Oecumenische Thomasviering

poster

De oecumenische werkgroep organiseert in samenwerking met een aantal jongeren in de maand oktober voor het eerst een speciale viering, genaamd Thomasviering.

Omdat de meeste Luttelgeestenaren onbekend zijn met deze vorm van vieren willen wij graag enige uitleg geven.

Ontstaan in het Finse Helsinki waaide de Thomasviering jaren geleden over naar Nederland. De viering is genoemd naar de ongelovige discipel Thomas die pas kon geloven dat Jezus werkelijk was opgestaan als hij zijn vinger in de wonden kon steken. Het zelf ervaren, zien en beleven om zo overtuigd te worden staat in dit soort vieringen namelijk centraal. Het is bedoeld voor mensen die graag zelf vragen stellen en willen onderzoeken, waarin zij werkelijk willen of kunnen geloven.

Dat alles hoopt men op de volgende manier uit te lokken:

Na een betrekkelijk korte woorddienst, waarin de kerkgangers worden ingeleid in een bepaald thema met zang gebed en een verhaal, volgt er een lang meditatief moment, waarin iedereen naar eigen behoefte en belangstelling kan deelnemen aan uiteenlopende activiteiten. Tijdens deze zogenaamde “Heilige Chaos”, die de plaats van de overweging van de voorganger inneemt, kunnen de bezoekers zich opsplitsen in kleine groepjes om het thema te verwerken op de manier die hen op dat moment het meest aanspreekt. Vervolgens komen de kerkgangers weer bij elkaar in dezelfde ruimte om gezamenlijk de dienst af te sluiten.

Omdat deze manier vaak juist jonge mensen aanspreekt hebben we de hulp ingeroepen van een groep jonge dorpsbewoners.

Zij hebben zich ingezet om voor u deze zondagmorgen een aantrekkelijke viering samen te stellen rond het thema: “Over grenzen kijken”.

Nieuwsgierig geworden? Komt u het dan gewoon eens meemaken!

De koffie staat na afloop van de viering klaar.

De oecumenische werkgroep in samenwerking met Anne-Mieke, Oebele Berend, Charissa, Kirsten, Karlijn, Hiske, Nancy, Sophie, Joyce, Sjoerd, Jan Piet en Henk.